21 December 2010 0 Comments

Zoekfunctie in WordPress verbeteren (must!)

De meeste WordPress gebruikers zullen zich hier wel in herkennen, de standaard zoekfunctie in WordPress is een ware ramp. Eigenlijk beschamend dat er voor zo’n enorm platform niet eens een fatsoenlijke zoekfunctie standaard in het template zit maar het is niet anders. Toch is het verstandig om je bezoekers een goede zoekfunctie te geven wat mensen zoeken graag, Google is niet voor niets zo groot geworden. Gelukkig hierbij een makkelijke oplossing!

Sorteren naar relevantie, niet naar datum

Waar zoeken mensen eigenlijk op?

Nu ben ik even op jacht geweest naar tweaks of plugins om die search functie in WordPress te pimpen en uiteindelijk is mijn zoektocht geëindigd bij “Relevanssi – A Better Search“, de meest makkelijke en meest complete search plugin die ik heb kunnen vinden. Het grote voordeel van de plugin, hij rangschikt op basis van relevantie, en niet op datum.

Het werkt als volgt: installeer de plugin, indexeer je posts en het klusje is geklaard. Vervolgens kun je nog je eigen zoekalgoritme bepalen door te zeggen hoe zwaar tekst in respectievelijk comments, posts, titels en tags mee moeten tellen. Net als in Google zorgt Relevanssi ervoor dat de zoektermen worden dik gedrukt in de zoekresultaten en dat er een stukje content wordt getoond wat met het zoekwoord te maken heeft. De blogpost waar een zoekterm het meest in voorkomt rankt bovenaan.

Nog een zeer handige functie is dat je synoniemen kunt aangeven. Zelf merk ik dat mensen ook wel eens op een Duitse of Engelse term zoeken, terwijl ik de Nederlandse term hanteer (denk aan “Silvester” in plaats van “oud en nieuw”). In Relevanssi kun je aangeven dat “Silvester” gelijk staat aan “oud en nieuw”, bezoekers die zullen zoeken op “Silvester” zullen dan resultaten te zien krijgen van “oud en nieuw”. Dit foefje kun je natuurlijk ook inzetten voor veel gemaakte spelfouten of woorden met veel synoniemen.

Al met al, een prima manier om je interne resultaten te rangschikken. Ik ben er zeer content mee!

Interne zoekresultaten monitoren

De zoekresultaten voor "taxi"

Je bezoekers verder helpen met een goede zoekfunctie is 1, maar zelf meer inzicht krijgen in de behoeften van je bezoeker is 2. Gelukkig kun je met WordPress en Google Analytics eenvoudig achterhalen hoeveel, en wat je bezoekers zoeken. Dit doe je aan de hand van de volgende stappen:

  • Inloggen in Google Analytics
  • Klik op “edit” achter de desbetreffende URL
  • Klik op “edit profile information”
  • Klik op “site search” en vink aan “do track site search”
  • Vul “s” in bij “query parameter”
  • Opslaan :-)

Via de interne search komen er vaak leuke resultaten naar voren. Op mijn Berlijn-Blog.NL zag ik bijvoorbeeld dat er veel werd gezocht naar “taxi”. Echter, ik had hier nog geen pagina over gemaakt. Op basis van dit resultaat heb ik er toch een pagina voor aangemaakt, en zo staan er nog een aantal onderwerpen op de planning. Makkelijker kun je keyword research voor jezelf eigenlijk niet maken en het zorgt ook nog eens voor inspiratie indien nodig.

Gerelateerde berichten:

Lees meer over:
           

Leave a Reply