20 March 2010 1 Comment

Sony HX5 fotocamera #Uitpakparty

Onlangs is mijn oude trouwe Kodakcamera (V1003) gestorven aan een treurige schermdood. Gezien alle digitale point and shoot camera’s van de laatste jaren een optische zoeker missen bleek dit al gauw een probleem bij het fotograferen. Hoewel veel plaatjes worden geschoten met de HTC Hero on the go mis ik gewoon een camera waarmee ik bij concerten en evenementen een beetje degelijke foto’s kan maken. Op camerajacht dus…

De keuze

De eisen die ik stelde aan de nieuwe camera waren:

 • Wederom een point and shoot camera van “klein” formaat zodat deze in ieder geval in de handtas mee kan.
 • Minimale zoom 5-7x, liefst 10x of meer.
 • Prijscategorie rond de €300.

Op basis van dit minimale eisenlijstje ben ik uiteindelijk bij de Canon Powershot SX200 en de Sony HX5V uitgekomen. Beide redelijk compact, 12 vs. 10x zoom, 14 vs. 10,2 megapixels. Uiteindelijk voor de Sony gekozen ondanks dat de specs van de Canon misschien beter lijken. De Sony is iets compacter, het design ziet er strakker en robuster uit, de helderheid van de foto’s is een stuk beter en de vele features die Sony heeft speelden ook in het voordeel. Ik was altijd behoorlijk Kodak-merkentrouw maar in dit segment hebben ze weinig te bieden.

Specs & features Sony HX5

 • 10,2 miljoen pixels
 • 3,0 inch LCD scherm met menubesturing
 • 10 x optische zoom en 20 x digitale zoom
 • Werkt met universele SD kaarten (ja, Sony is eindelijk om) + 45 MD intern geheugen

De CMOS is lekker snel en maakt het mogelijk dat deze Sony een aantal zeer toffe mogelijkheden heeft die ook daadwerkelijk nuttig bleken in het gebruik.

Zo heeft hij de Smile Detector die ook al in een aantal voorgaande Sony modellen aanwezig was. De camera kun je instellen dat hij een foto maakt zodra hij een lach (van klein, middel of groot formaat) ontdekt op iemand’s gezicht.

Met de Burst functie kun je in razend tempo 10 foto’s, per seconde, achter elkaar maken. Handig voor bewegende opjecten of mensen die vaak met hun ogen dicht op de foto staan (referentie naar mezelf). Het opslaan van 10 foto’s duurt (naar verwachting) wel een beetje lang.

Twilight functie, een functie die van meerdere foto’s één foto maakt. Handig voor foto’s met “backlight” of foto’s in de avond of nacht. Foto’s kun je gewoon uit de hand maken en de camera voegt de foto’s automatisch samen. De foto’s zijn zeer scherp (zeker in tegenstelling tot een langere sluitertijd) en helder van kleur. Ik heb dit nog niet met bewegende beelden getoest maar in een donkere slaapkamer kon ik toch mooie heldere foto’s maken.

De automatische panoramafunctie, werkt gemakkelijk. Je draait de camera rond met de knop ingedrukt en de camera maakt er een vloeiende panoramafoto van, wel belangrijk is het natuurlijk dat je de camera in een vloeiende beweging beweegt anders krijg je alsnog wel schokkerige beelden.

GPS + kompas functie zijn gewoon cool. Even kijken of er binnenkort handige applicaties uitkomen die het handig maken je data op deze manier te kunnen ordenen.

HD video werkt ook prima, heeft ook een beeldstabilisator.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is super, daar was ik wel van onder de indruk. Dat deze relatief kleine camera (102x57x24) toch nog zoveel power heeft verbaaste me wel enigszins, niets om over te klagen dus. Weinig ruis, goede scherpte (scherp stellen duurt wel een beetje lang bij 10x zoom) en zeer heldere kleuren. Kleurenschema’s kun je eventueel ook makkelijk instellen via het menu als je consequent donkerdere of lichtere foto’s wilt hebben.

Een aantal testfoto’s hieronder (klik voor origineel formaat):


(Instellingen)

Verpakking en behuizing

Design van de camera zelf is oke, weinig bijzonder, voelt robuust aan en ligt lekker in de hand door speciale groeven voor duim en andere vingers. De aan-, en uitknop, instellingenwiel, burstknop en speakers zitten aan de bovenkant van het toestel. Aan de achterkant het 3″ lcd scherm, de knoppen voor het terugkijken, filmen, verwijderen en het menu.

De SD kaart zit onder het klepje aan de onderkant samen met de accu. Na een uur instensief gebruik is de accu nog vol, testen hoe lang deze mee gaat.

+ Punten

 • Klein formaat voor zijn specificaties
 • Zeer heldere kleuren
 • Alle leuke snufjes (panoramafunctie, GPS, kompas)
 • Foto’s met de automatische functie worden erg mooi (herkent ook automatisch macro, landscape e.d. en stelt zich daarop in).
 • Twillight functie zorgt ervoor dat foto’s in het donker licht en scherp zijn

- Punten

 • Klepjes voelen wat onstevig aan
 • Sommige menuinstellingen wat lastig te vinden in het menu
 • Bediening niet consistent (met name in het menu)
 • Burst en aan/uitknop zitten dicht op elkaar. Met als resultaat dat je soms 10 foto’s hebt inplaats van een uitgeschakelde camera
 • Camera kan niet direct worden opgeladen, eerst de batterij eruit halen en deze apart opladen

Gerelateerde berichten:

Lees meer over: , ,
           

One Response to “Sony HX5 fotocamera #Uitpakparty”

 1. sule 20 March 2010 at 9:19 pm #

  Hoe is de kwaliteit van de videos…


Leave a Reply