5 March 2011 0 Comments

Delen, retweeten, liken of respecteren?

Vrijwel alle bekende sociale netwerken hebben een mogelijkheid om buttons te plaatsen op een website waarmee voor bezoekers de optie bestaat om de desbetreffende pagina te delen. Als je leuke content of producten aanbiedt zijn mensen vaak bereid om hiervan gebruik te maken. Momenteel zijn de meest bekende aanbieders van deze social media buttons Facebook, Twitter, Hyves en LinkedIn.

Social proof: waarom het werkt..

Social proof” is één van de principes van overtuiging van de hedendaagse populaire Robert Cialdini. Het is eigenlijk een psychologisch effect wat optreedt wanneer mensen niet precies weten wat ze moeten doen. Ze laten zich vervolgens leiden door anderen. Dit werkt bijvoorbeeld goed in een webwinkel wanneer je ziet dat “al 54 mensen je voorgingen”. “Nou dan moet het wel goed zijn!” zullen veel bezoekers denken.

Ook wanneer er een teller op een blog staat met een hoog aantal dan zal de bezoekers sneller geneigd zijn het blog te volgen. Tellertjes worden gewoonweg gezien als een sociale bevestiging. Eventueel kunnen tellertjes nog worden onderverdeeld, want niet ieder zijn mening is even belangrijk. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij reviews, waar de review van iemand die “gelijk” aan jou is meer waarde heeft.

 • Hoeveel mensen vinden dit leuk?
 • “54 bezoekers kochten dit product”

 • Welke belangrijke mensen vinden dit leuk?
 • “verkozen door de consumentenbond als beste product”

 • Vind iemand met gelijke interesses dit leuk?
 • “bezoekers die product X kochten waren ook geïnteresseerd in product Y”

 • Vinden mijn vrienden dit leuk?
 • “3 van jouw vrienden vinden dit leuk” (bijvoorbeeld op Facebook)

Naast het feit dat deze buttons goed kunnen zijn voor de conversie is het ook een mooie bron van bezoek. Wanneer iemand een artikel waardeert via Facebook zien vrienden dit op hun startpagina. Bij Twitter idem dito.

Een vereiste voor het inzetten van buttons is wel dat er al een basis voor een fanbase is. Social proof werkt niet als niemand iets tweet, of niemand iets leuk vindt. Vergelijk het met de dansvloer, er is bijna niemand die graag als eerste de dansvloer betreedt. Lok bezoekers dus uit om er gebruik van te maken en zorg dat je product/content/materiaal de moeite waard is om te worden gewaardeerd.

Social Media Buttons:

Hierbij een overzicht van de beschikbare buttons uit de sociale netwerkwereld:

1) Facebook & “like” button (link):

Facebook is het meest bekend om zijn mogelijkheid om te delen. Berichten of pagina’s kunnen worden gedeeld met de “like” of “recommend” button. Als je de button op elke pagina op je WordPress blog wilt tonen kun je onderstaande code gebruiken om in de single.php te plaatsen.

2) Twitter & “retweet” button (link):

Twitter heeft verschillende formaten knoppen die bezoekers de mogelijkheid geven om iets te retweeten. Je kunt in je tweet ook een reply meegeven naar je eigen account door het stukje code data-via=”Mijntwitteraccount”. Op de plek van “Mijntwitteraccount” vul je je eigen username in.

3) LinkedIn & “share” button (link):

Deze share button kan worden geplaatst op je homepage of bij je individuele pagina’s.

4) Hyves & “respect” button (link):

Hyves had al een tijdje de mogelijkheid om content te delen en afgelopen week hebben zij officieel de “respect” button gepresenteerd.

Wat werkt wel of niet?

Onlangs heb ik op mijn Berlijn-Blog alle social media buttons geïmplementeerd onderaan al mijn blogposts. Ik was wel eens benieuwd naar effect van de verschillende buttons. Ik heb een aantal willekeurige blogposts gepakt die afgelopen maand veel bezoek hebben gekregen (bovenste 5) of die deze maand zijn gepubliceerd (onderste 4). Een paar uitkomsten:

 • Facebook button wordt het meest gebruikt, gevolgd door Twitter, Hyves en LinkedIn. Komt overeen met resultaten over virals, video’s worden 218% vaker gedeeld op Facebook dan Twitter en e-mail.
 • Zelfde geldt voor aantal bezoekers vanaf de bron, veruit meest bezoek uit Facebook.
 • “Technisch” georiënteerde blogposts lijken het goed te doen. Een tentoonstelling over computerspelletjes verkreeg 18 likes en 8 tweets terwijl er in totaal maar 78 unieke bezoekers waren.

Nu blijkt dat de Hyves en LinkedIn buttons op mijn blog helemaal niet werken. Bij LinkedIn kan ik het me voorstellen, dit blog past niet helemaal bij hetgeen wat professionals over het algemeen willen delen. Maar van Hyves had ik toch wel meer verwacht. Ik heb mijn twijfels bij de populariteit van de Hyves button, het kan zijn dat Hyves gebruikers helemaal niet bekend zijn met het gebruik van buttons. Of dat veel Hyvesgebruikers toch al een Facebookaccount hebben en liever daarmee gebruik maken van buttons. Of dat mijn blog toch niet goed bij Hyvesgebruikers blijkt te passen. Ik ben dan ook wel erg benieuwd naar ervaringen van andere bloggers met deze buttons.

Gerelateerde berichten:

Lees meer over: , ,
           

Leave a Reply