21 June 2011 0 Comments

Respondenten vergaren voor onderzoek

Wat een klus, het vergaren van respondenten. Zeker als je een gevarieerde steekproef wilt, want alleen maar studenten in je sample is natuurlijk ook niet optimaal. Ik ben er de afgelopen week zelf druk mee bezig geweest omdat ik respondenten voor mijn afstudeerscriptie nodig had. Als je me maar een beetje volgt dan heb je de enquête vast voorbij zien komen want ik heb deze op verschillend kanalen rond gespamd. Hoe ik het voor elkaar heb gekregen om mijn doel van 200 respondenten (and counting) bij elkaar te krijgen lees je hier, hopelijk hebben andere studenten hier ook iets aan.

Hoe krijg je mensen zover?

Er vanuit gaande dat de enquête online staat kun je je link natuurlijk overal dumpen. Het helpt de conversie verhogen als de respondent het gevoel krijgt er zelf beter van te worden bij het invullen van de vragenlijst. Zoals ik laatst las, waarom zou iemand het invullen? Je zou natuurlijk verschillende redenen kunnen bedenken zoals;

 • Een kans op het winnen van een prijs
 • Ze kunnen jou er heel blij mee maken
 • De resultaten kunnen weer nieuwe inzichten brengen in “de markt”
 • Respondenten krijgen – indien gewenst – de onderzoeksresultaten naar zich toe gemaild
 • Je vult in ruil de enquête van medestudenten in (of verzin een andere klus)

Via welke kanalen?

 • Plaats een directe link op al je social media profielen (Twitter, Facebook, LinkedIn, Hyves noem het maar op). Je kunt mensen eventueel nog een persoonlijk bericht sturen met de vraag het in te vullen of door te sturen. Dit laatste zorgt natuurlijk voor een hogere conversie maar kost veel tijd.
 • Mail (oude) bekenden van je hobbyclub, dansschool of middelbare school. Hoe persoonlijker hoe beter.
 • Je studiemail zit vast vol met enquêtes van medestudenten. Vul ze in en laat ze weten dat je hun enquête hebt ingevuld met een subtiele verwijzing naar jouw vragenlijst (hallo principe van wederkerigheid!).
 • Heb je, of ken je, iemand met een goed bezochte website of gelezen nieuwsbrief? Plaats hier ook een link naar de enquête en communiceer vooral een actie (omdat het niet echt persoonlijk is dus de sociale druk is lager).
 • Grote fora doen het ook vaak goed, maar meestal moet je dan wel een actieve user zijn. Pas op met specialistische fora en het doel van je onderzoek, meestal wil je geen mensen met voorkennis in je sample.
 • Je kunt eventueel nog wat vragenlijsten uitprinten en offline laten invullen. Mensen die zich vervelen (kantine op de universiteit, in de trein) willen vaak wel meedoen. Vraag of iemand even tijd heeft (ja?), dan of hij tijd heeft om je enquête in te vullen (hallo principe van consistentie!). Zelf alleen gedaan met echte offline vergaring van respondenten voor een onderzoek naar leedvermaak maar in een middag heb je zo tientallen ingevulde enquêtes bij elkaar. Misschien dat je nog een broertje hebt die tegen een kleine vergoeding op pad wil ;) .

Overigens kwam @emarky nog met een goede tip. Verloot óók een prijs voor het doorsturen van je enquête. Vraag de mensen dan wel om jou in de CC te zetten zodat je ziet wie dit heeft gedaan.

Succes met het vergaren van respondenten. Nu komt voor mij de volgende stap, data analyseren! :)

Gerelateerde berichten:

Lees meer over:
           

Leave a Reply