22 January 2010 5 Comments

Paper Loneliness

Eenzaamheid; een emotie en mate van welzijn. Deze emotie staat centraal in een onderzoek wat ik met medestudenten aan de VU heb uitgevoerd. In hoeverre heeft het sociale netwerk en de intimiteit die iemand ervaart invloed op deze emotie? En speelt frequentie van contact hier ook een rol bij? Om deze vragen, die de rode draad van dit onderzoek vormen, te beantwoorden zijn de variabelen intimiteit, frequentie contact, contactvormen en eenzaamheid onderzocht, met gebruik van een survey onder ruim 250 studenten.

Intimiteit.

Uit het onderzoek is gebleken dat intimiteit van invloed is op eenzaamheid, waarbij vriendschappelijk contact de grootste invloed heeft en een negatief verband heeft met eenzaamheid (r -.510). Hoe groter de intimiteit tussen vrienden, hoe minder eenzaamheid wordt ervaren. Een vriendschappelijke relatie staat bekend als de minst ‘geprogrammeerde’ en minst sociaal verklaarbare relatie die belangrijk is voor de mens (Suttles, 1970). Bestaande literatuur heeft al aangetoond dat gebrek aan vriendschap negatieve gevolgen heeft. Dit onderzoek vult de bestaande literatuur aan omdat er naast vriendschap ook is gekeken naar andere relaties zoals collega’s, familie, broers/zussen en ouders. Initimiteit met familie, collega’s en ouders heeft minder invloed op mate van eenzaamheid.
In hoeverre is intimiteit van invloed op eenzaamheid?

Frequentie.

Tenslotte is gebleken dat frequentie van contact ook van belang is. Een hoge frequentie van contact versterkt het negatieve verband tussen intimiteit en eenzaamheid. Opvallend aan ons onderzoek was is dat meer contact met ouders het negatieve verband met eenzaamheid vermindert, in tegenstelling tot andere groepen waar bij een hogere frequentie van contact de gevoelens van eenzaamheid verminderde.

In de variabele contact zijn verschillende vormen van contact meegenomen zoals telefonisch contact, face to face contact, video chat, text only chat, contact via korte berichten zoals SMS en Twitter en computer mediated communication. Helaas hebben we geen significante resultaten gevonden bij het zoeken naar de verschillen van invloed op eenzaamheid bij deze verschillende vormen.

Benieuwd naar de volledige resultaten? Je kunt hier onze PDF downloaden.

Gerelateerde berichten:

Lees meer over: ,
           

5 Responses to “Paper Loneliness”

 1. Walter 4 April 2010 at 2:37 am #

  Link: http://www.marjoleinvanderkolk.com/paper-loneliness/marjoleinvanderkolk.com/wp-content/uploads/2010/01/Paper%20Loneliness.pdf

  Doet het helaas niet.

 2. Marjolein 5 April 2010 at 4:19 am #

  Hmm dat is gek, poging 2: http://www.marjoleinvanderkolk.com/wp-content/uploads/2010/01/loneliness.pdf

 3. Jeannette Rijks 28 November 2010 at 12:56 pm #

  Ha Marjolein,

  Pas nu vond ik je artikel… Altijd interessant, een aanvulling op de kennis.
  Wil je misschien lid worden van de Linekdingroep ‘Eenzaamheid, verbinden en delen’en en een link plaatsen naar je artikel?
  En deel uitmaken van mijn netwerk?
  Groet,

  Jeannette

 4. Jst 6 January 2011 at 10:46 am #

  Hallo Marjolijn,

  Op je paper staat geen datum vermeld. wanneer heb je het paper geschreven? Zou je me de datum willen e-mailen?

  Groeten.

 5. Marjolein 6 January 2011 at 1:10 pm #

  Oeps, niet zo netjes. De datum is 12 augustus 2009.


Leave a Reply