23 June 2011 2 Comments

Nieuwsbrief gemarkeerd als spam? Help!

Luie mensen klikken wel eens per ongeluk op “report spam” bij het ontvangen van een nieuwsbrief. Als schrijver vol goede bedoelingen wil je dat voorkomen want door deze grappen loop je het risico dat je mailings worden geblokkeerd.

An abuse complaint is when someone clicks their “this is junk” or “report spam” button in their email program. (…) In general, you should only get about 1 complaint per 1,000 recipients. Anything more, and ISPs begin blocking your emails.

Geheel onterecht want ik ga er vanuit dat jullie alle mailadressen netjes via dubbele opt-in hebben verkregen, niet 2 jaar na vergaring pas de eerste mailing eruit hebben gestuurd en ook een eenvoudige unsubscribemogelijkheid hebben geboden. Als dit niet het geval is, dan dient hier eerst aan gewerkt te worden. De partijen zonder unsubscribemogelijkheid verdienen een harde klik op de “report as spam”. Als dit wel het geval is, hierbij een aantal tips:

Inschrijven

 • Vraag naar de interesses van de bezoekers en stem de nieuwsbrief hierop af, de kans dat ontvangers zich later willen afmelden verkleint hierdoor hopelijk.
 • Toon een voorbeeldnieuwsbrief, zo weet de bezoeker wat hij kan verwachten.
 • Vermeld hoevaak de nieuwsbrief verstuurd zal worden, of laat de bezoeker dit zelf instellen.

Nieuwsbrief

 • Kwaliteit.
 • Zorg dat de nieuwsbrief herkenbaar van jou komt, het design, de afzender, het mailadres. Alles moet kloppen.

Uitschrijfproces

 • Geef een uitschrijfmogelijkheid bovenaan de nieuwsbrief, zo valt deze extra op naast de spambutton van de meeste mailclients.
 • Geef een uitschrijfmogelijkheid onderaan de nieuwsbrief, de plek waar veel nieuwsbrieflezers hem verwachten
 • Laat de uitschrijfmogelijkheid opvallen (dus geen kleine lettertjes of kleuren die niet opvallen)
 • Noem de uitschrijfmogelijkheid “markeer als spam” (tip van @resiever, iemand al getest?)
 • Maak het uitschrijven niet moeilijk, het hoeft maar 1 klik te kosten. Hooguit kun je nog (met multiple choice opties) vragen waarom mensen zich uitschrijven.

Overigens verwijdert Mailchimp de klagers van de mailinglijst, handig.

Weten welke cijfers normaal zijn in de markt? Mailchimp heeft een Email Marketing Benchmark met gemiddelden per branch. Het percentage ontvangers die een nieuwsbrief als spam markeert in de reisbranch ligt bijvoorbeeld op 0.05%.

Hebben jullie een bepaalde strategie om het percentage spam reports tegen te gaan? Ik ben benieuwd!

Gerelateerde berichten:

Lees meer over:
           

2 Responses to “Nieuwsbrief gemarkeerd als spam? Help!”

 1. Bastiaan Govers 25 November 2011 at 11:26 pm #

  Bij een aantal partijen moet je eerst op je account inloggen on je uit te schrijven zonder dat je een account hebt.. Grrr preference centre vind ik relevant voor vacatures etc maar niet voor touroperators. Als je relevante vontent stuurt (tja…) zal je niet snel als spam. Wat is effect van personalized content op spamklik% ?

  Relevantie/frequentie/Timing

 2. Bastiaan Govers 25 November 2011 at 11:28 pm #

  Oh ja, clients als Cheetahmail zitten met Hotmail en Gmail om de tafel waardoor je safe kunt zitten. Nadeel van een sectordeal account: als 1 van je zusterbedrijven blunders maakt, raakt het ook je eigen account


Leave a Reply