13 October 2010 5 Comments

Negatieve comments omzetten in iets positiefs

Ik blog met veel plezier (passie of zoiets?), en over het algemeen wordt dat goed gewaardeerd bij mijn trouwe lezers. Echter kreeg ik onlangs op mijn Berlijn-Blog.NL een reactie die niet helemaal in lijn lag met de reacties die ik normaal krijg. Een bezoeker was het duidelijk niet eens dat ik mijn kennis over Berlijn deel met andere internetgebruikers, deze verspreiding van informatie zou toerisme stimuleren wat geen positief effect heeft op de stad Berlijn. Ik verdien geld aan mijn site, vind het leuk om te schrijven, leer er veel van, en kom makkelijk in contact met andere Berlijnfans, geen reden om te stoppen. Bovendien ben ik van mening dat toerisme juist een positieve invloed heeft op een bankroete stad maar dat terzijde. Een meningsverschil, dat is duidelijk.

Aangezien er vast meer mensen zijn die hiermee te maken krijgen vroeg ik me af; hoe kun je zoiets negatiefs nou omzetten in iets positiefs?

Dit is de reactie die ik ontving:

Jippie! Ook via deze site weten toeristen nog meer over Berlijn!
Als je deze stad een warm hart toedraagt, zou je beter met de website kunnen stoppen.
Toerisme kills Berlijn, en sneller dan je denkt.

Stap 1: wees open

De verleiding is vaak groot om zo’n bericht gewoon te verwijderen. Niemand die het ziet en zich er zorgen om zal maken. Echter denk ik dat je dit alleen doet als je niet gelooft in je eigen product/website/bezoekers/project. Doe je dit wel, gewoon laten staan ookal vind ik het niet leuk dat iemand mijn “kindje” niet zo kan waarderen.

Stap 2: mening peilen op Twitter

Ja het blijft een mooi medium dat Twitter, even snel de mening peilen onder vast volgpubliek. Ik kan natuurlijk overtuigd zijn van mijzelf, maar wellicht denken de lezers daar anders over. Daarom de volgende vraag:

Als het publiek ook negatief is dan wordt het natuurlijk vrij lastig hier een positieve draai aan te geven. Gelukkig was dit niet het geval en kwamen er een aantal leuke reacties.

Stap 3: poll openen

Leuk die vijf reacties op Twitter en Facebook, maar het is natuurlijk leuk als je berichten enigszins kunt onderbouwen met cijfers. Mijn ervaring is dat dit niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd hoeft te zijn maar dat een simpele poll genoeg is.

Ook hier gelukkig (overwegend) positieve respons.

Stap 4: blogpost schrijven

Genoeg materiaal verzameld om een blogpost te schrijven over het fenomeen toeristen in Berlijn. Stukje inleiding, eigen mening, wat respons van lezers verwerkt en klaar.

Resultaat

Mensen reageren heel betrokken via alle kanalen (het blog zelf, maar ook via Twitter en Facebook). Door zo’n open discussie te voeren met je lezers win je weer een stukje loyaliteit, je leert je lezers beter kennen, met een beetje mazzel krijg je wat complimentjes en je hebt weer gratis content voor je site.

Gerelateerde berichten:

Lees meer over: ,
           

5 Responses to “Negatieve comments omzetten in iets positiefs”

 1. Harriet Messing 14 October 2010 at 1:19 pm #

  Hi Marjolein,
  Slim om er zo mee om te gaan en terecht dat je in jezelf en je product gelooft. Mis alleen nog de dialoog met de persoon die negatief reageerde. Wat bedoelt deze precies met tourisme kills… Via dialoog kan je vaak hele leuke en verrassende dingen achterhalen. Soms bedoelt die persoon iets heel anders dan jij denkt. Wellicht heb je dit gedaan en heb je het hier niet vermeld, maar wilde het toch even noemen.
  Groeten en succes, Harriët

 2. Annelies 14 October 2010 at 1:26 pm #

  Hee Marjolein,
  Herkenbaar! Ik krijg de laatste tijd ook wat vaker zo’n rottige reactie, maar nog wel meer op de man gespeeld dan dit :( . De verleiding is inderdaad groot om hem te verwijderen, of een scherpe reactie terug te schrijven, en man, ik ben er nog steeds slecht in om ze fatsoenlijk te pareren. Mijn weblog is ook heel persoonlijk, helemaal in mijn eigen stijl, dus des te vervelender als er vervelende reacties op komen. En zeker als er nog wat anderen extra kolen op het vuur gooien, bewust of onbewust. Een poll vind ik wel een goeie eigenlijk :) . Das lekker anoniem en mensen kunnen toch hun mening geven. Nu nog inbouwen, want zo’n zelfgebouwde site heeft dat niet uit zichzelf natuurlijk ;-) .

  Anyway, succes met je Berlijnblog! Lekker mee doorgaan.

 3. Marjolein 14 October 2010 at 9:09 pm #

  Hai Harriet,
  heel goed punt, ik heb gereageerd op het bericht. Hierin heb ik vooral mijn eigen mening over dit onderwerp laten blijken en wel gevraagd om een toelichting maar deze heb ik helaas tot op heden nog niet ontvangen. Vond het daarom ook niet het benoemen waard, ik denk echter wel dat het heel belangrijk is om de dialoog aan te gaan en om dit ook vooral uit eigen persoon te doen. Volgens mij vergeten mensen soms dat er echte personen achter websites zitten, het fatsoen daarmee verdwijnt ook gelijk. Maar wellicht bedoelde deze persoon het goed, we zullen het nooit weten..
  Bedankt voor je tip en je bericht!
  Marjolein

 4. Marjolein 14 October 2010 at 9:14 pm #

  Ach ja Annelies, soms moeten we ook gewoon accepteren dat we het gewoon niet iedereen naar de zin kunnen maken ;) . Ik ontvang zoveel leuke reacties dat het me ook niet zoveel kan schelen als iemand een keer negatief is, uiteindelijk heb ik hiermee alleen maar een sterkere band gekregen met mijn andere lezers. Motiveert ook om gewoon door te gaan. Het gekke is dat ik zijn standpunt opzich wel kan begrijpen, maar enige nuancering had geen kwaad gekund. Iemand op Twitter zei ook, mensen zijn wel betrokken met je, anders gaan ze er niet zo fel op in. Zo kun je een negatief bericht toch nog positief opvatten, ik zou zeggen; ga gewoon door met bloggen! :D

 5. Edwin Waelbers 23 November 2010 at 6:56 pm #

  Negatief en negatief is twee. `

  Als ze echt beginnen schelden of gewoon uit zijn om te beschadigen dan verwijder ik het. Wie heeft daar nu iets aan?

  En of je nu wil of niet, het straalt uit naar je eigen blog.

  Dat soort volk trekt elkaar ook aan, door het in de kiem te smoren, kan zo’n onkruid niet gedijen.

  Als ze op een normale manier het oneens zijn, dan moet je dat laten staan. Je kan niet goed doen voor iedereen, als je wat publiek trekt, dan zal er altijd wel iemand een opmerking hebben. Dat zijn daarvoor nog geen vijanden of zo. :)


Leave a Reply