9 October 2010 2 Comments

Logo’s design? Waar bestaat dat uit?

Logo’s zijn interessant. Ze bepalen voor een groot deel wat onze gedachten zijn over een product of merk. Maar in logo design gaat er nog wel eens wat fout, als een logo niet bij een product past dan vinden we het product ineens niet meer leuk (Forty, 1986) of is er sprake van misperceptie. Zo wordt een product die in het zwart wordt gepresenteerd al snel als “duur” gezien terwijl dat wellicht niet het geval is. Toch zijn we zo geconditioneerd dat we bij zwart direct denken aan luxe, duur en chic. Om misperceptie te voorkomen en te zorgen voor een goede fit bij het product is het goed om na te denken welke lettertypes, kleuren en vormen je wilt gebruiken in je logo.

In deze blogpost wat aspecten om bij na te denken.

1. Lettertype

We staan er niet vaak bij stil maar een lettertype geeft al snel aan om wat voor soort product het gaat.

Hoekige lange letter > klassieke of chique producten
Ronde sierlijke letter > makkelijke en simpele producten

Zoek maar eens een aantal logo’s op en je zult zien dat veel producten in hetzelfde segement met een soortgelijk lettertype werken. Zie zie je ook terug in onderstaande logo’s.

VS

Grappig is ook dat je bij het zien van een enkele letter gelijk het merk kan raden.

2. Vorm

Vormen kunnen informatie organiseren terwijl ze het oog leiden naar de plek waar je de aandacht wilt hebben. De grote verscheidenheid aan verschillende vormen maakt het makkelijk om vooral hiermee te varieëren en de consument nieuwsgierig en alert te houden. Mensen houden van natuurlijke vormen en eenheid in design (Mayall, 1968), maar teveel eenheid zorgt voor saaiheid (Berlyne, 1974).

Bovendien dienen vormen als universele betekenissen en kunnen zij culturele verschillen makkelijker overbruggen. Zie hier Ola van Unilever als voorbeeld, de vorm is in ieder land hetzelfde, de naam niet. Zo worden onder andere Ola (Nederland, België), Langnese (Duitsland), Miko (Frankrijk, Marokko), Holanda (Mexico) en Frigo (Spanje) als merknaam gebruikt.

Ook iets wat regelmatig terug komt is de cirkelvorm.

“In logo design, a circle is usually used to convey stability and stasis. It’s the reassuring shape that says, “we’re here, we’re settled, we’re steady, you can trust us.” – John McWade.

3. Kleur

Ga je kiezen voor een kleur waar al je concurrenten zitten? Zoals blauw of rood? Of juist voor een unieke kleur zoals geel, groen of roze? Beide keuzes hebben voordelen. Een “bekende” kleur brengt met zich mee dat bepaalde kleurassociaties worden overgebracht op jouw merk. De volgende kleuren brengen al sterke associaties met zich mee:

Red evokes aggressiveness, passion, strength and vitality
Pink evokes femininity, innocence, softness and health.
Orange evokes fun, cheeriness and warm exuberance.
Yellow evokes positivity, sunshine and cowardice.
Green evokes tranquility, health and freshness.
Blue evokes authority, dignity, security and faithfulness.
Purple evokes sophistication, spirituality, costliness, royalty and mystery.
Brown evokes utility, earthiness, woodsy-ness and subtle richness.
White evokes purity, truthfulness, being contemporary and refined.
Gray evokes somberness, authority, practicality and a corporate mentality.
Black evokes seriousness, distinctiveness, boldness and being classic.

Een “nieuwe” kleur in logoland kan mogelijkheden bieden voor het zelf creëren van een associatie. Het is grappig hoe bepaalde kleuren zijn opgepakt en zijn geclaimd door een bepaald merk. Onderstaande merken zijn daarin erg sterk (weet je niet bij welk merk de kleur hoort, klik er dan op en je vindt het antwoord)

4. Beeld

Met beelden kun je snel laten zien wat je product eigenlijk is. Onderstaand logo doet dit erg goed, hier nog een paar leuke voorbeelden van fotografielogo’s die goed gebruik maken van beelden.

Burger King maakt gebruik van de beeldvorming van euhm, zie jij het? ;-)

Bronnen & meer info:

Er valt nog heeeel veel meer over logo’s te zeggen. Binnenkort hier een eigen onderzoek naar de invloed van logoverandering op merkattitude. Tot die tijd kun je eens kijken naar:

  • Logodesignerblog
  • Bloch, H. Seeking the ideal form: product design and consumer response. 1995.
  • Walsh, Winterich & Mittal. Do logo redesigns help or hurt your brand? The role of brand commitment. 2010.
  • Schechter, A. Measuring the value of corporate and brand logos. 1993.

Gerelateerde berichten:

           

2 Responses to “Logo’s design? Waar bestaat dat uit?”

  1. Niels 8 March 2012 at 2:19 pm #

    Erg interessant en entertaining artikel. Ik was benieuwd, wat jouw bevindingen waren omtrent de perceptie van kleuren in verschillende culturen. Heb je op dit gebied ook belangrijke verschillen in associaties gevonden?


Trackbacks/Pingbacks.

  1. Logo redesign: slim of niet? | Marjolein van der Kolk .com - 28. Jan, 2011

    [...] wijzigingen op het gebied van kleur, vorm, mate van details, typografie en mate van abstractheid (logo design; waar bestaat dat uit?). In dit onderzoek zijn alleen gemiddelde logoverandereingen mee genomen. Aan het onderzoek hebben [...]

Leave a Reply