2 April 2010 9 Comments

Waarom ik wél een iPad wil…

De twijfel is groot, wel, of geen iPad? Het is een van de belangrijke levensvragen die mij de laatste tijd bezig houden. Gaat het een suces worden wel of niet? Tsja, dat zal erg afhangen van de applicaties die beschikbaar komen voor de iPad. De applicaties hebben tenslotte ook van de iPhone en Android een succes gemaakt. Zonder toepassingsmogelijkheden heb je niets, maar met toepassingsmogelijkheden des te meer. Developers zijn al druk bezig met ontwikkelen voor de iPad, onder andere bij M4N. Mede hierom, en de hoge pre-order cijfers, denk ik dat de iPad, en de tablet in het algemeen, zeker een succes gaat worden.

Maar of er nou applicaties komen of niet, de iPad heeft ook van zichzelf al een aantal mogelijkheden die goed toepasbaar zouden kunnen zijn in verschillende situaties. Voor mij persoonlijk zouden dit de redenen zijn om een iPad (of tablet) aan te schaffen;

1. Lezen

Artikelen lezen, het is geen succes om dat via een beeldscherm te doen. De reden waarom ik in eerste instantie een e-reader wilde kopen. Nu is de technologie van het beeldscherm wel erg verschillend maar goed, als je voor 200$ meer een iPad met besturingssysteem, touchscreen en wifi hebt, waarom zou je dan nog voor een simpele e-reader gaan?

2. Tekstverwerking

Ook iets wat ik wilde kopen, een netbook. Met de reden om tijdens colleges, conferenties, presentaties en andere boeiende gelegenheden aantekeningen te maken. Gewone macbook/laptop te zwaar om altijd mee te slepen, papier en pen te old school en een telefoon is te klein. Hoewel ik nog niet veel ben tegen gekomen over tesktverwerking lijkt het me toch wel handig om dit op de iPad te doen, zeker omdat je er via bluetooth een draadloos toetsenbord op kan aansluiten. Dus waarom een netbook kopen, de iPad zou voor mij een e-reader en netbook in één zijn.


3. Boeken & magazines vertier

Ik hoop dat veel uitgeverijen het voorbeeld van NRC Next (zie filmpje hieronder) en de Autoweek gaan volgen en een spannende applicatie maken om nieuwscontent te lezen op de iPad.

De Quest, mijn maandelijkse stukje vertier op papier, gaf ook al aan bezig te zijn met het kijken van de mogelijkheden. Ik zou dit blad graag in digitaal formaat zien. Uit Amerika zijn er nog een aantal voorbeelden van magazines die zich hiermee bezig houden. Dit kan de iPad/tablet tot groot succes maken.

Zou er een Quest app komen voor de iPad?

4. Het mobiele multimediacenter

Deze reden is meer voor de fun maar toch ook een leuke reden. Altijd foto’s bij de hand, films op normaal formaat zonder dat je met een laptop hoeft te slepen, muziek streamen via wifi, je Tweets beheren via Tweetdeck. Alles wat op de gemiddelde telefoon ook kan maar dan in beter formaat. Want een film (of video podcasts) via telefoon heb ik nog niet langer dan 20 a 30 minuten volgehouden.

Dus ja, misschien ga ik wel zo’n ding kopen. Aanvullingen of filmpjes gevonden met nieuwe inzichten? Let me know!

Gerelateerde berichten:

Lees meer over: ,
           

9 Responses to “Waarom ik wél een iPad wil…”

 1. Wilco 2 April 2010 at 12:52 pm #

  Zit zelf in hetzelfde schuitje: wel of niet kopen? Nadat ik zojuist voor mezelf een top 10 iPad-applicaties had samengesteld (zie http://bit.ly/aPxRuN) neigt het momenteel meer naar kopen ;-)

 2. Marjolein 2 April 2010 at 1:10 pm #

  Die WordPress applicatie lijkt me ook erg cool, ben benieuwd hoe dat gaat. Heb het idee dat dit een hele nieuwe dimensie geeft aan het bloggen.

 3. Sanne 3 April 2010 at 5:39 pm #

  Leuk artikel!
  De nieuwste Bebook Neo (van een Nederlandse bedrijf) heeft ook WiFi, iets wat de Sony ereader niet heeft. Toch wordt deze bij ons in de boekhandel een stuk minder goed verkocht dan de sony, wellicht omdat het merk onbekender is, het er een stuk minder mooi uitziet? Ik weet het niet, blijkbaar speelt naamsbekendheid een erg grote rol, dat weet jij beter dan ik. Zal het digitale boek de wereld over nemen? Ik denk het niet, uitgeverij Penguin denkt ook van niet;
  http://bookhistory.wordpress.com/2010/03/24/the-end-of-publishing/

 4. Marjolein 6 April 2010 at 5:22 pm #

  Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben. Ik had een aantal rreviews gezien van de Sony en ik moet zeggen dat de interface er wel erg goed uitziet en gemakkelijk in het gebruik. Misschien is het ontbreken van wifi voor sommige mensen niet zo’n groot probleem? Wat geven mensen als reden de Bebook niet te willen kopen? Ik denk dat ik door het digitale boek juist meer ga lezen omdat je onderweg meer verschillende content mee hebt. Ik sleep maximaal 2 of 3 boeken mee, maar niet meer. Heb jij zelf eigenlijk een e-reader Sanne?

 5. Sanne 7 April 2010 at 2:04 pm #

  Nee ik heb er geen, ik koop toch sneller papieren boeken omdat ik er middenin zit, en gewoon van papieren boeken hou. Ik hoor heel veel mensen die geen ereader kopen omdat ze geur van papier zouden missen, en omdat het minder mooi in de boekenkast staat. De Ipad wordt een succes omdat het niet alleen gericht is op boeken lezen, je kan er veel meer mee! De ereaders die tot nu toe in de winkels liggen worden echt als vervangers van boeken gezien, ik ben al meerdere malen de uitspraak tegen gekomen dat de ereader DE belangrijkste uitvinding in het boekenvak is.

  Ik denk dat mensen geen BeBook kopen omdat het merk gewoon niet bekend is. De nieuwste versie heeft overigens ook touch screen, maar in tegenstelling tot de sony werk dat alleen met een speciaal pennetje wat erbij zit. Ik ben het type dat dat pennetje dan kwijt raakt ;)

 6. Sabien 7 April 2010 at 11:52 pm #

  Was ook erg lang in dubio, maar overstag door de WP-app. Beetje hetzelfde verhaal als jij, MB is idd niet altijd handig meezeulen bij events, netbook werkt niet fijn (heb ik hiervoor een jaar gehad) en iphone niet snel genoeg en te weinig accuduur.
  Heb de mijne als het goed is morgen, laat je weten hoe het bevalt en of het een aanrader is!

 7. Marjolein 8 April 2010 at 10:44 am #

  @ Sanne, die pennetjes zijn sowieso heel naar, die geven zo’n slechte gebruikerservaring ivm een “gewoon touchscreen”. Digitaal lezen gaat boeken ook nooit helemaal vervangen denk (hoop) ik, leuke boekenwinkels, volle boekenkasten en lekker gooien met een boek wil ik niet missen ;) . Ik hoop ook dat we bij het kopen van een boek de licensie kopen en daarmee óók de digitale versie kunnen lezen. Dat het gewoon naast elkaar kan blijven leven.

  @ Sabine, ik ben heel benieuwd hoe het gaat om tekst (en misschien zelfs beeld en video) bewerking verloopt op de iPad. Krijgen we een live demo te zien? Ik kom binnenkort wel een keertje langs om hem te bewonderen. Geniet van de #uitpakparty!

 8. Henk 30 May 2010 at 4:42 pm #

  Ik kan geen reden bedenken om een Ipad te kopen, heeft dat prijzige ding eigenlijk wel voordelen tegenover een smartphone of netbook?
  Het antwoord = nee.

 9. Sander Lems 14 December 2010 at 5:46 pm #

  Sinds enige maanden heb ik een iPad met 3G in mijn bezit en ik ben helemaal fan van het ding. De 3G in combinatie met de app LogMeIn Ignition zorgen ervoor dat ik overal zowel mijn werk als thuis pc’s kan bedienen. Deze aanvulling zorgt ervoor dat ik nooit meer mijn laptop ergens mee naartoe sleep. Dit is toch echt de toekomst.


Leave a Reply