3 December 2011 2 Comments

Verhuizen van hosting voor dummies (met WordPress)

Onlangs heb ik deze website verhuisd, ik was namelijk niet meer tevreden met het (ultra cheap, dat wel) pakket van Dreamhost. Daarom ben ik overgestapt op een pakket van Trans IP. Voor deze website heb ik gekozen voor een basic pakket t.w.v. €4,99 per maand. Voor dit bedrag krijg je 1000 MB aan webruimte en 1 MySQL database (nodig voor WordPress), voldoende voor deze persoonlijke site. Maar nu de uitdaging, de hele site verhuizen! De hosting verhuizen kan als als alles vlekkeloos verloopt, en als beide hostingpakketten dezelfde functies hebben, gebeuren zonder downtime. Maar hoe pak je zoiets aan? Hierbij een stappenplan voor een simpel blog o.b.v WordPress.

Stap 1: Nieuwe hosting aanschaffen

Het begint met ontevredenheid over de oude hosting en met de zoektocht naar een nieuwe hosting. In dit geval heb ik gekozen voor Trans IP, maar ook over Leaseweb ben ik erg tevreden en over XLS hosting en Antagonist gaan ook veel positieve verhalen rond. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het vergelijken van aanbieders. Denk aan:

 • Type hosting (VPS misschien),
 • Webruimte (houd ruimte voor eventuele groei),
 • Performance/uptime/snelheid (ga op zoek naar ervaringen),
 • Aanwezigheid, type (MySQL?) en aantal databases,
 • Aantal meegeleverde e-mailadressen,
 • Support (heb je dit nodig? Telefonische support? 24/7 support?),
 • Controlepaneel (de reden dat ik voor Trans IP kies, ze hebben een heel fijn controlepaneel),
 • Besturingssysteem (bijvoorbeeld Unix of Linux, het is handig bij hetzelfde operating system te blijven)
 • Cronjobs. 

Zodra je een nieuwe hosting hebt aangevraagd krijg je van de nieuwe provider het IP-adres en de aanvullende gegevens (inloggegevens van de FTP, MySQL database, mail etc.) per e-mail toegestuurd. Bewaar deze goed, je zult ze nog vaak nodig hebben.

Voordat je de website echt gaat overzetten naar je nieuwe hosting plaats je de website eerst op de nieuwe server, in de testomgeving kan deze getest worden voordat deze live wordt gezet (Trans IP zorgt voor een testomgeving op een tijdelijke URL, anders kun je dit via het meegeleverde IP-adres doen). Als alles goed werkt kan de website pas definitief worden verhuisd.

Stap 2: Downloaden site (back-up)

Alle gegevens, teksten, foto’s, plugins etc. moeten vanaf de oude hosting worden gedownload zodat de website onveranderd zal blijven op de nieuwe hosting. Het downloaden van de site gaat meestal in twee stukken: downloaden van de FTP mappen en het downloaden van de MySQL database. Het is sowieso verstandig om van deze beide regelmatig een back-up te maken (WordPress heeft hier plugins voor die het automatisch doen).

FTP

Op de FTP staan bijvoorbeeld foto’s, plugins en installatie van een eventueel CMS op. Deze bestanden kun je met behulp van een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla of Cyberduck voor Mac) downloaden naar je computer, in principe kun je alle bestanden in één keer downloaden als je in de hoofdfolder zit. De gedownloade bestanden zullen vervolgens vanaf je computer weer geüpload moeten worden naar de FTP van de nieuwe hostingpartij. Zorg er dus voor dat je alle bestanden in ieder geval offline op je computer hebt staan.

MySQL database

Indien er gebruik wordt gemaakt van een database zal ook deze gedownload moeten worden (wanneer je website bijvoorbeeld op WordPress draait heb je ook een database waar alle content wordt opgeslagen). Ook de database kun je in één keer downloaden via bijvoorbeeld php MyAdmin:

inloggen -> naar de database die je wilt downloaden -> export -> export SQL -> go.

Het kan verstandig zijn om de database als gzip (ingepakt) bestand te downloaden, zo zul je geen problemen krijgen met het uploaden van een te groot database bestand wanneer je deze weer moet uploaden. Je vinkt dit aan bij compression: gzipped.

Stap 3: Uploaden site

Voor het uploaden van de site naar de nieuwe hosting heb je de bestanden nodig die je bij de vorige stap hebt gedownload. Wanneer alle bestanden zijn geüpload staat de website op twee locaties. Het is verstandig de rest van de verhuizing gelijk te laten plaats vinden omdat er anders content verloren kan gaan (als er in de tussentijd nieuwe content wordt geschreven of er reacties worden geplaatst). Zodra alles is geüpload is het verstandig te kijken of alles goed functioneert op het tijdelijke domein, of op het nieuwe IP-adres, voordat stap 4 wordt ingezet.

FTP

Zodra je de FTP gegevens van je nieuwe hostingpartij hebt ontvangen kun je de bestanden hier uploaden, dit kun je ook weer doen met behulp van een FTP programma. In principe kun je de gehele map in één keer uploaden in de map die daarvoor bestemd is (bij Trans IP bijvoorbeeld “www”). Vergeet niet het .htaccess bestand over te zetten. Als je gebruik maakt van WordPress moet het bestand wp-config.php moeten worden aangepast met de nieuwe inloggegevens van de MySQL database (deze heb je van je nieuwe hostingpartij ontvangen). De benodigde code die moet worden aangepast is:

// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘databasenaam’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘jouwusername’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘jouwpassword’);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

MySQL database

Wanneer je een database download hebt gedaan bij stap twee kun je deze nu weer uploaden. Via het controlepaneel kun je meestal nieuwe databases aanmaken of direct inloggen in je nieuwe database.

Stap 4: DNS omzetten

Alles getest en alle pagina’s werkt? Als ook alle scrips nog werken dan kun je de DNS-instellingen gaan wijzigen. DNS staat voor Domain Name System. Dit is het systeem en netwerkprotocol dat op het Internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd. Hoewel dit “vertalen” genoemd wordt gaat het gewoon om opzoeken in tabellen, waarin namen aan nummers gekoppeld zijn (bron: Wikipedia). De nieuwe DNS-gegevens kun je in het controlepaneel van je nieuwe hosting wijzigen. Het duurt soms even (kan uren duren) voordat de website helemaal is verhuisd naar de nieuwe hosting, die is afhankelijk van je TTL (lees meer). Als de site is verhuisd kun je eventueel met Xenu nog checken of er geen kapotte links zijn.

Als je mailadressen gebruikt via de hostingpartij, vergeet deze dan ook niet aan te passen.

Meer lezen

Gerelateerde berichten:

Lees meer over:
           

2 Responses to “Verhuizen van hosting voor dummies (met WordPress)”

 1. Niek 22 December 2011 at 6:37 pm #

  Psst. Het is Antagonist en niet Antogonist.

 2. Marjolein 23 December 2011 at 8:26 pm #

  Whoops even spelfout aanpassen. Verder geen aanvullingen?


Leave a Reply