17 June 2010 2 Comments

Duitsland het haasje in WK reclames

Heineken, Nuon, Histor en zelfs Remia doen eraan. Een “slachtoffer” vinden voor hun reclames om leedvermaak te triggeren. Want ja, er is natuurlijk geen beter vermaak dan leedvermaak en leedvermaak zorgt ervoor dat je bericht wordt doorgegeven. De perfecte World of Mouth! Ten tijde van het Wereldkampioenschap voetbal viert leedvermaak hoogtij. En waar lachen we liever om dan onze geliefde oosterburen?

Er wordt graag gekozen voor Duitsland als sulletje in onze reclames, steekt mooi af tegenover de superieuriteit van de Hollanders. Maar waarom? De twee groepen scheiden zich duidelijk van elkaar, “wij” zijn Nederlanders, “zij” zijn Duits. Om leedvermaak te ervaren moet deze strijd tussen ingroups en outgroups aanwezig zijn. Ook afgunst, jaloezie en onrechtvaardigheid kunnen een rol spelen bij het ontstaan van leedvermaak. Geen wonder dat onderstaande reclames het zo goed doen!

Hebben jullie nog leuke reclames gezien dit WK waar Duitsland een rol in speelt?

Meer literatuur?

Momenteel ben ik zelf bezig met een onderzoek naar leedvermaak. De resultaten zullen natuurlijk op mijn blog verschijnen, tot die tijd is dit leuke kost om te lezen:

Dejection at in-group defeat and schadenfreude toward second –and third party out-groups, Leach, 2009.

“A Vengefulness of the Impotent”: The Pain of In-Group Inferiority and Schadenfreude Toward Succesfull Out-Groups, Leach, 2008.

Gerelateerde berichten:

           

2 Responses to “Duitsland het haasje in WK reclames”

  1. Daan 22 June 2010 at 9:24 pm #

    Die van de Verffluisteraar is van Ogilvy!

  2. Marjolein 22 June 2010 at 9:36 pm #

    Oh wat hip, vind hem wel leuk gevonden!


Leave a Reply