11 April 2011 1 Comment

Oude blogposts herpubliceren

Soms kan het uitermate nuttig zijn om een oude blogpost te herpubliceren. Er zijn verschillende motivaties voor, maar zelf wilde ik het doen om een aanbieding onder de aandacht te brengen. Wanneer je een blog hebt, en er is een aanbieder met telkens dezelfde actie, dan is het een beetje nutteloos om steeds een nieuwe URL aan te maken. SEO-wise heb je dan namelijk veel pagina’s die op dezelfde keywords concurreren (in mijn geval “aanbieding Berlijn trein” bijvoorbeeld), dus je krijgt te maken met duplicate content issues en een verdeling van de linkwaarde. Beter dus, dacht ik, om al deze waarde te bundelen en nieuwe aanbiedingen op dezelfde URL te publiceren. Nu is er dus nog maar 1 URL die zich expliciet op deze keywords linkt.

Oude situatie:

 • berlijn-blog.nl/aanbieding-trein-september-2009
 • berlijn-blog.nl/aanbieding-trein-maart-2010
 • berlijn-blog.nl/aanbieding-trein-november-2010

Nieuwe situatie:

 • berlijn-blog.nl/aanbieding-trein

1 probleem. Je wilt natuurlijk dat al je RSS-feed lezers, volgers op Twitter en vrienden op Facebook ook deze nieuwe aanbieding onder ogen krijgen. En dus is het vereist om het vernieuwde artikel in de RSS feed te krijgen (anders moeten er dingen handmatig gaan gebeuren..). Gelukkig kan dit in WordPress heel makkelijk!

Oude WordPress blogpost herpubliceren in RSS feed:

Omdat ik zelf nogal moeite had om ergens terug te vinden hoe dit moest gooi ik het even op mijn blog neer, want eigenlijk is het heel simpel en voor de hand liggend.

 • Je gaat naar je oude blogpost,
 • je actualiseert de content,
 • vervolgens wijzig je de publiceerdatum naar de huidige datum of een datum in de nabije toekomst,
 • WordPress zal de blogpost dan automatisch herpubliceren en het artikel zal opnieuw in de RSS feed terecht komen.

Als je alle oude pagina’s wilt verwijderen zodat er nog maar 1 relevante URL overblijft vergeet dan niet even een 301 redirect op de oude pagina’s te zetten.

Ook nuttig voor…

1. Uitgebreide artikelen die in het verleden geschreven zijn maar nuttig blijven voor lezers. Bijvoorbeeld tutorials of feitelijke berichten die niet tijdsafhankelijk zijn. Deze artikelen kun je best zo nu-en-dan opnieuw onder de aandacht brengen.

2. Artikelen die in het verleden zijn geschreven maar die zijn aanpast. Denk aan handleidingen die zijn geschreven maar waarin de richtlijnen zijn aangepast. Sowieso is het verstandig om af en toe content te herschrijven en te blijven optimaliseren.

3. Artikelen die heel erg in het begin van je blogcarrière zijn verschenen toen je nog weinig lezers had. Grote kans dat deze artikelen nooit echt gelezen zijn, zonde!

4. (Zoals genoemd) artikelen die hetzelfde blijven maar waarvan de voorwaarden wijzigen, zoals een prijswijziging of aanbiedingen die op een andere datum ingaan.

Gerelateerde berichten:

Lees meer over:
           

One Response to “Oude blogposts herpubliceren”

 1. Jeroen van Eck 11 April 2011 at 4:37 pm #

  Ik dacht even dat je hiermee van plan was om je oude berichten tussen je nieuwe berichten in de RSS-feeds te ‘herpubliceren’. Dat leek me niet helemaal de bedoeling van een RSS-feed en lijkt me ook niet gewenst voor je abonnees. De voorbeelden die je hier noemt vind ik echter juist wel goed. Goede tip dus!


Leave a Reply